Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 10% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Global Japoński Zestaw Nóż Szefa Kuchni 20cm G-2 i Ostrzałka MinoSharp G-2220GB
Opis
Global Japoński Zestaw Nóż Szefa Kuchni 20cm G-2 i Ostrzałka MinoSharp G-2220GB
Opis: Dwuczęściowy zestaw, w którym znajduje się bestsellerowy, wszechstronny Nóż szefa kuchni G-2 (gładkie ostrze, 20cm) oraz poręczna ceramiczna ostrzałka wodna MinoSharp, zaprojektowana specjalnie z myślą o utrzymaniu noży Global w perfekcyjnym stanie. Tak funkcjonalny komplet to niewątpliwie rozsądny pierwszy krok w tworzeniu kuchennej kolekcji noży, a ponieważ jest zapakowany w estetyczne pudełko, znakomicie posłuży jako prezent dla każdego miłośnika sztuki kulinarnej.
Komplet składa się z następujących elementów:
Nóż Szefa Kuchni 20cm | Global G-2
MinoSharp Ceramiczna Ostrzałka Wodna Do Noży Global 220 Szaro-Czarna 220GB
Noże Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Dane Techniczne Nóż Szefa Kuchni 20cm Global G-2:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 32,5 cm
Długość ostrza – 20 cm
Szerokość klingi – 4,1 cm
Grubość klingi – 2 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 166 g
Dane Techniczne MinoSharp Ceramiczna Ostrzałka Wodna Do Noży Global 220 Szaro-Czarna 220GB:
Białe koło - GRUBE ziarno
Różowe koło - ŚREDNIE ziarno
Długość - 20 cm
Długość rączki - 12 cm
Wysokość - 6,5 cm
Szerokość - 4 cm
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
5. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.
Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. W przypadku noży Global zaleca się po 7-8 razy w każdym kole. Noże innych marek można przesunąć po 15 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, powtórzyć czynność po 15 razy.
Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA, czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.