Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 10% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Noże Global
Noże GLOBAL należą do najlepszych noży kuchennych na świecie. Minęło jednak dwadzieścia lat, zanim zdobyły zasłużoną renomę wśród domowych i profesjonalnych użytkowników.
Oto główne zalety noży GLOBAL:
- Elegancki design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór.
- Doskonała jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi.
- Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja.
Pierwsze noże GLOBAL pojawiły się w Japonii w 1985 roku, ale w Europie zadebiutowały dopiero w 1988, na frankfurckich targach Ambiente. Zaprezentowano wtedy 12 modeli. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.
Od tego momentu na targach Ambiente co roku wystawiane są nowe noże GLOBAL, a ich międzynarodowa sława wciąż rośnie. Ilość produktów tej marki przekroczyła już liczbę 100!
Noże i narzędzia firmowane znakiem GLOBAL sprzedawane są przez ponad 35 dystrybutorów w co najmniej 95 krajach. Oficjalni dystrybutorzy stanowią część wielkiej rodziny GLOBAL.
Global Ukon Japoński Zestaw 5 Noży Kuchennych GU-5002
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej, świetnie wypełni każdą kuchnie zapewniając wszystkie potrzebne noże do codziennej pracy.
Komplet składa się z następujących elementów:
Global Ukon Nóż Do Obierania 9cm
Global Ukon Nóż Do Pieczywa 22cm
Global Ukon Nóż Do Warzyw 14cm
Global Ukon Nóż Do Bułek 15cm
Global Ukon Nóż Szefa Kuchni 20cm
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Zestaw 4 Noży Do Steków 13cm GUF-31/4
Opis: Ekskluzywny komplet do serwowania steków w postaci dwóch widelców i dwóch noży, które stanowią estetyczną i funkcjonalną całość. Noże wykonano z solidnej stali kutej, a na ostrzach umieszczono specjalne mikroząbki, które tną mięso gładko i bezboleśnie. Zęby widelców są na tyle ostre i długie, żeby poradzić sobie nawet z bardzo grubymi stekami.
Każdy miłośnik mięs smażonych lub pieczonych doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele detali wpływa na sukces potrawy i czerpanie przyjemności z jedzenia. Zestaw Global to prawdziwa gratka dla koneserów, a także wspaniały pomysł na prezent dla smakoszy. Oba elementy świetnie leżą w dłoni i stanowią elegancki dodatek do nowoczesnych wnętrz.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Zestaw 3 Noży Nóż Szef Kuchni 20cm Nóż Uniwersalny 15cm i Nóż Do Obierania 9cm GU-3002
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. W skład zestawu wchodzi nóż Szefa kuchni o długości 18 cm, który z łatwością spełni każde zadanie w kuchni, oraz nóż uniwersalny 15 cm, którym bez problemu pokroimy mniejsze produkty oraz oraz nóż do obiernia idealny do obróbki małych produktów.
Komplet składa się z następujących elementów:
Global Ukon Nóż Do Obierania 9cm
Global Ukon Nóż Uniwersalny 15cm
Global Ukon Nóż Szefa Kuchni 20cm
Global Ukon Japoński Zestaw 2 Noży Nóż Szef Kuchni 20cm i Nóż Do Obierania 9cm GU-2001
Opis: Dwuczęściowy zestaw noży Global to wspaniała okazja, aby przekonać się o niezrównanej jakości japońskich noży. Kucharz otrzymuje niezbędne narzędzia do codziennej pracy, od krojenia i plastrowania mięsa i ryb, po obieranie i szatkowanie warzyw i owoców. Te dwa solidne noże są jak niezawodny przepis na sukces w kuchni – niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych użytkownika.
Komplet składa się z następujących elementów:
Global Ukon Nóż Do Obierania 9cm
Global Ukon Nóż Szefa Kuchni 20cm
Global Ukon Japoński Nóż Uniwersalny 15cm GUS-24
Opis: Średniej wielkości, poręczny nóż, który świetnie się nadaje do krojenia różnego rodzaju produktów, a także do obierania owoców lub warzyw i usuwania z nich gniazd. Lekkie, cienkie ostrze – mniejsze niż w nożu szefa i większe niż w nożu do obierania – może też w razie potrzeby służyć do sprawiania mięsa lub filetowania ryb.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Szefa Kuchni 20cm GU-01
Opis: Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Santoku Żłobiony 18,5cm GU-04
Opis: Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Santoku Żłobiony 14cm GUS-20
Opis: Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni 18cm GU-02
Opis: Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Do Warzyw 14cm GUM-10
Opis: Nóż kuchenny przeznaczony do siekania i krojenia wszystkich rodzajów warzyw, bez konieczności nadmiernego przyciskania ostrza. Szeroka klinga pozwala uzyskać cienkie jak bibuła plastry i ułatwia przenoszenie składników do salaterki lub na patelnię. Pięta, czyli fragment ostrza znajdujący się najbliżej rękojeści, ma kształt kwadratu i służy do usuwania np. oczek z ziemniaków czy szypułek.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Do Pieczywa 22cm GU-03
Opis: Długi japoński nóż z ząbkowanym ostrzem, którym można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Cienka i ostro tnąca krawędź znakomicie poradzi sobie z twardą, chrupiącą skórką (np. bagietki), co pozwala otrzymać cieniutkie kromki i zachować przy tym kształt pieczywa.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Do Obierania 9cm GUF-30
Opis: Niewielki, poręczny nóż przeznaczony do obierania i krojenia owoców lub warzyw, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Pełnowymiarowa rękojeść została specjalnie wyprofilowana – tak, aby uchwyt był jak najwygodniejszy. Dzięki ostremu czubkowi szybko i precyzyjnie wykroimy niechciane elementy, nie odczuwając przy tym znużenia.
Wysyłka w: 3 dni
Global Ukon Japoński Nóż Do Bułek 15cm GUS-22
Opis: Praktyczny nóż kuchenny z ząbkowaną krawędzią tnącą, którym można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Cienkie ostrze gładko przecina nawet najtwardszą skórkę chleba, a szeroka klinga zwiększa przestrzeń między palcami a powierzchnią do krojenia. Oryginalny nóż do pieczywa marki Global może też służyć do krojenia i podawania kanapek, pomidorów, ananasów oraz innych owoców z twardą skórką.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Zestaw 4 Noży Szefa Kuchni, Uniwersalny, Do Pieczywa i Obierania SAI-4001
Opis: Praktyczny zestaw noży Global SAI, który obejmuje cztery podstawowe narzędzia do przygotowywania potraw. Kucharz otrzymuje wszechstronny nóż szefa i nóż uniwersalny do krojenia wielu różnych produktów, w tym mięsa i ryb; nóż do pieczywa oraz nóż do obierania warzyw i owoców. Wysokiej jakości noże Global SAI zaprojektowano w taki sposób, żeby maksymalnie usprawnić proces gotowania, zarówno w kuchni restauracyjnej, jak i w domu.
Global SAI Japoński Nóż Szefa Kuchni 25cm SAI-06
Opis: Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Szefa Kuchni 19cm SAI-01
Opis: Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Szefa Kuchni 14cm SAI-M01
Opis: Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Kuchenny Santoku 19cm SAI-03
Opis: Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Kuchenny Do Warzyw 19cm SAI-04
Opis: Specjalistyczny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia i siekania różnych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiri pozwala kroić nawet duże produkty płynnym ruchem i szybko przenosić składniki do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest szczególnie przydatna przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Kuchenny Do Warzyw 15cm SAI-M06
Opis: Specjalistyczny nóż kuchenny przeznaczony do siekania i krojenia wszystkich rodzajów warzyw, bez konieczności nadmiernego przyciskania ostrza. Szeroka klinga pozwala uzyskać cienkie plastry i ułatwia przenoszenie składników do salaterki lub na patelnię. Pięta, czyli fragment ostrza znajdujący się najbliżej rękojeści, ma kształt kwadratu i służy do usuwania np. oczek z ziemniaków czy szypułek.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Do Porcjowania 21cm SAI-02
Opis: Specjalistyczny nóż kuchenny do porcjowania, który pozwala schludnie pokroić większe porcje przyrządzonego mięsa na cienkie plastry lub apetyczne kawałki. Delikatnie zakrzywione ostrze ułatwia odcinanie mięsa od kości. Nóż idealnie się sprawdza przy serwowaniu kruchego indyka, pieczonej szynki czy udźca jagnięcego. Najlepiej przytrzymać mięso specjalnym widelcem do porcjowania i kroić je w poprzek włókien.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Do Pieczywa 23cm SAI-05
Opis: Solidny nóż z długim, ząbkowanym ostrzem, które doskonale się sprawdza przy krojeniu twardej, grubej skórki pieczywa. Nóż jest ostry jak brzytwa i idealnie wyważony, co pomaga uzyskać gładkie, równe kromki bez zgniatania puszystego wnętrza w świeżych wypiekach.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Do Obierania 9cm SAI-F01
Opis: Niewielkich rozmiarów nóż kuchenny, który odgrywa jednak w kuchni kluczową rolę. Posiada wąską, cienką klingę z bardzo ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję przy obieraniu, krojeniu czy wydrążaniu warzyw i owoców. Nóż do obierania ma tak wiele zastosowań, że można go traktować jak miniaturową wersję noża szefa kuchni.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Nóż Do Obierania 10cm SAI-S02R
Opis: Poręczny nóż kuchenny przeznaczony do obierania lub krojenia warzyw i owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie trójkątne ostrze, połączone z pełnowymiarową rękojeścią ułatwia kontrolę nad nożem, a ostry czubek pozwala szybko i precyzyjnie wykroić zbędne elementy. Nóż do obierania ma tak wiele zastosowań, że można go traktować jako miniaturową wersję noża szefa kuchni.
Wysyłka w: 3 dni
Global SAI Japoński Komplet 4 Noży w Stalowym Bloku GKB-52
Opis: Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Global SAI Japoński Komplet 4 Noży w Czerwonym Bloku GKB-52CR
Opis: Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Global SAI Japoński Komplet 4 Noży w Czarnym Bloku GKB-52CB
Opis: Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Zestaw zawiera:
- 3 warstwowy Nóż Kuchenny Szefa 19 cm SAI-01
- 3 warstwowy Nóż Kuchenny Uniwersalny 15 cm SAI-M02
- 3 warstwowy Nóż Kuchenny Do Pieczywa 17 cm SAI-M04
- 3 warstwowy Nóż Kuchenny Do Obierania 9 cm SAI-S01R
- Blok Do Noży w Kształcie Żaglowca
Global SAI Japoński Komplet 4 Noży w Białym Bloku GKB-52CW
Opis: Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Global SAI Japoński Elastyczny Nóż Uniwersalny 17cm SAI-M05
Opis: Wszechstronny nóż kuchenny o wielu zastosowaniach: od obierania warzyw i krojenia wędlin, po zdejmowanie skóry z ryb czy oczyszczanie owoców morza. Cienka i wąska klinga pozwala ciąć w ciasnych miejscach, a zaostrzony czubek pomaga łatwo i szybko wykroić zbędne fragmenty produktu. Elastyczny nóż uniwersalny to doskonałe narzędzie do zadań, które wymagają szczególnej delikatności i precyzji.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Zestaw 5 Noży i Listwa Magnetyczna GN-5005A/M30
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. Listwę magnetyczną o długości 31 cm wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
W skład kompletu wchodzi:
- Nóż Szefa Kuchni 20 cm (GN-009)
- Nóż Do Pieczywa 21 cm (GNM-09R)
- Nóż Szefa Kuchni 16 cm (GN-008)
- Nóż Uniwersalny Elastyczny 14,5 cm (GNS-06)
- Nóż Do Obierania 9 cm (GNFS-01)
- Listwa Magnetyczna 31cm (G-4231)
Global NI Japoński Nóż Ząbkowany Do Pomidorów 12,5cm GNS-05
Opis: Dzięki ząbkowanemu ostrzu bezproblemowo radzi sobie z cięciem pomidora, a profilowana rączka zapewnia pewny chwyt. Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni Żłobiony 20cm GN-002
Opis:Średniej wielkości nóż kuchenny przeznaczony do różnych zadań, związanych z przygotowywaniem posiłków – zarówno do siekania, jak i do plastrowania czy krojenia w kostkę – szczególnie przydatny podczas pracy z większymi warzywami. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża. Wysokiej jakości nóż szefa stanowi nieodzowny element wyposażenia kuchni.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni 26cm GN-010
Opis: Średniej wielkości, wszechstronny nóż, przeznaczony głównie do krojenia mięsa, lecz równie przydatny jako narzędzie uniwersalne, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Szerokie, cienkie ostrze błyskawicznie i schludnie przetnie grubsze produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni 20cm GN-009
Opis: Średniej wielkości, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony głównie do krojenia mięsa, lecz równie przydatny jako narzędzie uniwersalne, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Szerokie, cienkie ostrze błyskawicznie i schludnie przetnie grubsze produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni 16cm GN-008
Opis: Średniej wielkości, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony głównie do krojenia mięsa, lecz równie przydatny jako narzędzie uniwersalne, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Szerokie, cienkie ostrze błyskawicznie i schludnie przetnie grubsze produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Orientalny Szefa Kuchni 11cm GNS-04
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów jest odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Kuchenny Uniwersalny 14cm GNS-02
Opis: Wszechstronny nóż przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Pełnowymiarowa rękojeść pozwala skutecznie kontrolować nóż.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Kuchenny Uniwersalny 11cm GNFS-02
Opis: Wszechstronny nóż kuchenny przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Pełnowymiarowa rękojeśćpozwala skutecznie kontrolować nóż.
Wysyłka w: 3 dni
Global NI Japoński Nóż Kuchenny Santoku 18cm GN-007
Opis: Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta.
Wysyłka w: 3 dni
WŁAŚCIWOŚCI NOŻY GLOBAL
Noże GLOBAL są wykonane z materiałów najwyższej klasy. Do wyrobu klingi stosowana jest opatentowana przez Yoshikin, wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18 (zawierająca 18% chromu, molibden i wanad). Materiał poddawany jest najpierw obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie obróbce podzerowej – w temperaturze -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewany. Proces wymrażania powoduje wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella, dzięki czemu nóż zachowuje ostrość o wiele dłużej niż produkty z innych stopów i staje się wyjątkowo odporny na rdzę, przebarwienia czy korozję.
Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze jest mocniejsze, kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża.
Pojedyncze noże GLOBAL, podobnie jak w dawnych czasach miecze Samurajów, są dokładnie ważone, aby jako gotowe, doskonale wyważone narzędzia idealnie leżały w dłoni. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja eliminują problem zakamarków, w których mogłyby się zbierać resztki jedzenia lub brud. Noże spełniają zatem najbardziej restrykcyjne normy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
Charakterystyczna dla produktów GLOBAL “kropkowana” rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry.
WYRÓŻNIENIA I NAGRODY
Pierwszorzędne miecze przydawały Samurajom świetności i klasy. W dzisiejszych czasach noże GLOBAL wzbogacają talent i osiągnięcia najznakomitszych szefów kuchni – czy to mistrzów w swoim zawodzie, czy też kuchmistrzów domowych. Zdobyły też wiele prestiżowych nagród.
2011 tytuł Best Kitchen Gadget (najlepszy gadżet kuchenny) wg czytelników magazynu „GQ” dla modelu GLOBAL G-2
2006 nagroda Japanesque Modern 100 (100 najlepszych produktów, będących marką Japonii) przyznana przez Japanesque Modern Committee (Komisja Nowego Stylu Japońskiego) dla serii GLOBAL G
2005 selekcja do 7. wystawy JIDA Design Museum (muzeum wzornictwa japońskiego) modele GLOBAL G-2 i GS-3
2002 nagroda Long-selling Good Design (bestsellerowy dobry wzór) przyznana przez METI (Ministerstwo Gospodarki, Handlu i Przemysłu Japonii) dla modeli GLOBAL z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-1
2001 nagroda Design Plus na międzynarodowych targach we Frankfurcie nad Menem dla modelu GLOBAL GS-29
1996 tytuł Najostrzejszego Noża według niemieckiego miesięcznika „A LA CARTE”
1995 tytuł Best Buy (najlepszy zakup) wg brytyjskiego magazynu konsumenckiego „Which?” dla modelu GLOBAL G-2. Wyróżnienie powtórzono następnie w latach 2003 i 2011.
1992 nagroda Najlepszego Narzędzia Kuchennego przyznana przez Holenderskie Stowarzyszenie Kucharzy (Koksgilde Nederland)
1991 wpis do International Design Yearbook (międzynarodowego rocznika wzornictwa)
1990 nagroda Good Design (dobry wzór, tzw. G-Mark) ustanowiona przez MITI (Ministerstwo Międzynarodowego Handlu i Przemysłu Japonii) dla modeli GLOBAL z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-10
HISTORIA MARKI
Około tysiąca lat temu japońscy płatnerze opracowali do perfekcji sztukę wykuwania mieczy, aby ich ostre, wytrzymałe klingi jak najlepiej służyły Samurajom – budzącej grozę kaście wojowników. Rzemieślnicy z fabryki Yoshikin w mieście Tsubame podtrzymują tę wielowiekową tradycję, wytwarzając szlachetne noże i narzędzia kuchenne na miarę współczesnych potrzeb.
Japońska spółka Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. w prefekturze Niigata, w mieście Yoshida (dzisiejsze Tsubame), jako lokalny producent wyrobów ze stali nierdzewnej. W 1960 r. wprowadziła serię nadal bardzo popularnych noży Bunmei Gincho, która zawojowała rynek japońskich noży kuchennych, wytwarzanych do tego czasu niemal wyłącznie ze stali konwencjonalnej. Sukces Yoshikin polegał na zastosowaniu technologii, dzięki której łatwiejsze w utrzymaniu narzędzia ze stali nierdzewnej wyposażono w klingi nie ustępujące pod względem jakości tradycyjnym nożom kuchennym, wykonanym ze zwykłych stopów stali.
Kolejny krok naprzód w rozwijanej przez Yoshikin koncepcji noży kuchennych wiązał się z zaadoptowaniem technologii produkcji zastaw stołowych: w ten sposób narodziła się linia GLOBAL. Od 1978 r. opierano się na założeniu, że te nowe, doskonale zaprojektowane i zaawansowane technologicznie noże, będą łączyły w sobie estetykę włoskiego wzornictwa, niemiecką wytrzymałość i japońską precyzję. Idea Yoshikin, aby cały nóż – od czubka ostrza po kraniec rękojeści – sporządzić z jednego fragmentu stali, zrobiła w świecie kulinariów furorę.
Pierwsze noże GLOBAL zaprojektował w 1985 r. Komin Yamada. Światowej sławy projektant wzornictwa przemysłowego zgodził się stworzyć linię produktów, które zrewolucjonizują rynek. Wykorzystał w tym celu najlepsze materiały i najnowocześniejsze trendy w designie. Dysponował niemal nieograniczonym budżetem, pracując nad nożami kuchennymi, które przypadłyby do gustu zarówno profesjonalnym szefom kuchni, jak i amatorom sztuki kulinarnej. Nowe narzędzia miały być wygodne i łatwe w użyciu, a zarazem sprostać oczekiwaniom wymagających konsumentów.
Dziś, po blisko 30 latach, noże GLOBAL są przede wszystkim ulubionymi narzędziami wybitnych mistrzów kuchni, którzy pracują w ekskluzywnych hotelach i restauracjach. Słynni kucharze regularnie prezentują je również w stacjach telewizyjnych, gdzie prowadzą programy kulinarne. Firma Yoshikin szczególnie aktywnie wspiera młodych kucharzy, sponsorując liczne szkolenia z ich udziałem – w kraju i za granicą. Nie zapomina też o ważnych wydarzeniach, które pogłębiają relacje w środowisku gastronomicznym. Wsparcie kongresów WACS (2002, 2004) i konkursu Bocuse d'Or (2005) zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem przez uczestników tych spotkań.
Dzięki stałym kontaktom z kucharzami zespół projektantów Yoshikin nieustannie rozwija linię noży GLOBAL, biorąc pod uwagę sugestie i propozycje, które docierają do firmy z różnych stron świata.